Kirjanpitäjä Maarit Vipuveräjä
Tilitoimisto Aarnion menestyksen takana on tiimi kokeneita ja osaavia kirjanpitäjiä, joista yksi on Maarit Vipuveräjä. Maarit on vaihtanut yrittäjän velvoitteet palkkatyöläisen arkeen, ja tekee kotoaan Joensuusta käsin etätöitä Aarnion asiakkaiden arvokkaana auttajana.
On vuosi ’85, kauan on aikaa siis
Siitä kun viimeksi ylöspäin
Pyörähdin pyörässä näin
Näin lauloi jo Eppu Normaali aikoinaan. Maarit Vipuveräjän kohdalla sanat voisi jatkua esimerkiksi:
Täällä Joensuussa maailman
Tilitoimistouran aloitan
Kirjanpitoa yritysten
Ihan kaikenlaisten asiakkaiden
No joo, jätetään sanoitusten keksiminen Syrjän Martille ja muille osaavammille. Keskittykäämme kertomaan Maaritin matkasta osaksi Aarnion perhettä!
Maaritin työura tilitoimistoissa siis alkoi jo vuonna 1985. Hän ehti olla uransa ensimmäisessä tilitoimistossa töissä reilu viisi vuotta, kunnes Suomeen iski 1990-luvun alun lama. Sen seurauksena koko konserni ajettiin alas.
Maarit ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan päätti äitiyslomansa ohessa perustaa oman toiminimen ja rupesi tekemään töitä pitkälti samoille asiakkaille, joille oli tehnyt aikaisemmassa työpaikassaan.
Vuosia yrittäjänä kertyi lopulta peräti 29. Alkuun hän teki töitä yksin, sitten palkkasi ensimmäisen työntekijän ja lopulta päätyi ostamaan osakkuuden joensuulaisesta Karelcom Oy -nimisestä yrityksestä, joka teki kirjanpidon lisäksi isännöintitöitä. Työntekijöitä oli parhaimmillaan kuusi.
Yrittäjästä Aarniolle
Kolmisen vuotta sitten Maarit päätti myydä oman osuutensa liiketoiminnasta ja jäädä ostajalle palkkatöihin. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, kun hän halusi löytää uusia tuulia uralleen.
”Puolitoista vuotta sitten aloin miettimään, että nyt olisi vielä aikaa vaihtaa suuntaa johonkin päin. Rupesin etsimään aktiivisesti työpaikkoja. Mietin, että lähtisikö valtiolle tai johonkin isompaan firmaan”, Maarit kertoo.
Lopulta uusi paikka löytyi – niin kuin usein käy – sattumusten kautta. Hän oli harrastustoiminnan puitteissa Turussa ja sattui näkemään Aarnion ilmoituksen. Vastaus ilmoitukseen tuli näpyteltyä, vaikka ei heti ihan sataprosenttisella vakavuudella.
”Olin ihan, että enhän minä nyt herran jestas ikinä Turkuun lähde. No, seuraavana päivänä Aarnion toimitusjohtaja Tatu Virta soitti minulle ja tässä sitä nyt ollaan”, Maarit nauraa.
Turkuun ei varsinaisesti tarvinnut lähteä, sillä Maarit pitää eräänlaista Aarnion yhden naisen etäpistettä kotonaan Joensuussa. Turussa hän käy kuitenkin aina silloin tällöin – ja lystiä pitää.
”Käyn Turussa aina silloin tällöin ja pidämme paljon yhteyttä Teamsin välityksellä työkavereiden kanssa. Aina kun siellä käy, niin sulautuu siihen joukkoon heti, eikä tarvitse yhtään vierastaa tai arastella. Olen viihtynyt kaikkinensa hirmu hyvin!”
Aarniolla Maaritin työpäivät kuluvat kirjanpitotöiden parissa. Lisäksi hän on erään ison konsernin taloustiimissä mukana pääkirjanpitäjän avustajana. Joensuulaiset yritykset ovat vaihtuneet pitkälti turkulaisiin, mutta vanhojakin asiakkaita on jälleen palannut Maaritin palveltavaksi.
”Olen vähän yllättynytkin, miten hyvin tämä etätyö lähti heti sujumaan, vaikka matkaa on näinkin paljon. Ja täytyy sanoa, että kun on tarve käydä Turussa, niin sitä myös tuetaan Aarniolla todella hyvin”, Maarit kiittelee.
Ansiokkaasta asiakaspalvelutyöstä Maarit sai tänä vuonna tunnustusta Aarnion pikkujouluissa, kun hänet palkittiin Vuoden asiakaspalaute 2024 -palkinnolla. Maaritin asiantuntemus helpotti yrittäjän verotaakkaa ja hallintoa sekä toi merkittäviä, kullanarvoisia oivalluksia asiakastyöhön.
Omasta yrittäjätaipaleestaan Maarit sanoo ajoittain kaipaavansa vapautta esimerkiksi työtä ja vapaa-aikaa soviteltaessa. Samaan aikaan hän on helpottunut vapaudesta erilaisia yrittäjälle tuttuja velvoitteita kohtaan.
”Yrittäjänä on kannettavana vastuu sen yrityksen toiminnasta. Tilitoimistoille on sälytetty kaikkia näitä rahanpesulain velvoitteita, GDPR-asioita ja vaikka mitä, niin minusta on niin ihanaa, kun muut hoitavat kaikki ne”, Maarit naurahtaa tyytyväisyyttä hehkuen.
Harrastuksia pinnalla, pinnan alla ja ilmassa
Maarit on asunut koko ikänsä Pohjois-Karjalassa. Joensuun lisäksi hän on asunut Juuassa, joka on hieman yli 4000 asukkaan kunta. Maarit sanoo nauttivansa Pohjois-Karjalan luonnosta ja rauhasta, eikä usko, että viihtyisi suurkaupunkien melskeissä.
Vaikka Maarit sanoo nauttivansa rauhasta ja on luonteeltaan rauhallinen, ovat hänen harrastuksensa, jos ei nyt ihan extremeä, niin ainakin jotain sinne päin.
Maarit on muun muassa innokas sukeltaja. Harrastuksesta on ollut pientä taukoa, mutta sukelluslaitteet odottavat valmiina jatkamista. Pohjois-Karjalan lammet ja järvet ovat hänelle tuttuja, mutta myös maailman merien syvyyksiä on tullut tutkittua. Esimerkiksi Punainen meri on kirkkaine vesine ja kauniine koralleineen tehnyt vaikutuksen useampaankin kertaan.
Pinnan päällä taas Maarit viihtyy veneillessä. Haaveissa on viimeistään eläkepäivillä ostaa purjevene tai muu matkavene. Lisäksi hän nauttii luonnosta geokätköily-harrastuksen parissa.
Ja kun on harrastuksia pinnan alla ja pinnalla, niin pitäähän sitä olla myös ilmassa!
”Meillä on kuumailmapallo, jolla lentelemme aina, kun vain on mahdollista. Kun sinivalkoinen pallo leijuu täällä kaupungin yllä, niin se on yleensä meidän porukkamme, joka siellä lentelee”, Maarit sanoo ja kertoo pisimmän lennon olleen pari vuotta sitten Italiasta Alppien yli Itävallan puolelle.
”Olen aina ollut kokeilunhaluinen ja tykännyt vähän semmoisesta vauhdikkaammasta menosta. Ei minua yleensä tarvitse pitkään houkutella mukaan, jos joku saa idean kokeilla jotain uutta”, Maarit päättää.