Siirry sisältöön
Etusivu / Ajankohtaista / Kirjanpitäjä Tanja Leppänen
Uratarinat / julkaistu / Tanja Leppänen, kirjanpitäjä

Kirjanpitäjä Tanja Leppänen

Vaikka taide on Tanja Leppäselle lähellä sydäntä, ei hän ole työssään mikään taivaanrannan maalari, vaan erittäin nopeasti kehittynyt monipuolinen ammattilainen, jolla ei mene sormi suuhun haastavienkaan kokonaisuuksien edessä.

Tiedätkö miten littoislaiset ovat kuvailleet asuinpaikkaansa vuoden saatossa? Littoinen – helmi p**kan keskellä. No, olipa Littoisista mitä mieltä tahansa, niin jotain helmeä sieltä ainakin tulee. Nimittäin Tilitoimisto Aarnion kirjanpitäjä Tanja Leppänen, joka asustaa Kaarinan puolella olevassa Littoisten osassa. 

Kahden lapsen äidillä on pitkä asiakaspalveluhistoria. Hän on toiminut pääsääntöisesti myyjänä tavarataloissa tai pienissä myymälöissä, mutta työt ovat pitäneet sisällään milloin mitäkin aina kouluttajasta myyntiryhmän vastaavan rooliin tai sosiaalisen median päivittämiseen. 

”Kun tein myyntiryhmän vastaavan työtä, niin siihen kuului paljon tietokoneen kanssa työskentelyä. Oli sähköpostireklamaatioihin vastaamisia ja kaiken maailman budjetteihin osallistumisia ja niin edelleen. Mitä enemmän tein tietokoneen kanssa töitä, sitä enemmän huomasin pitäväni siitä. Sitten kun piti lähteä sinne kaupan kenttätyöhön, niin huomasin harmittelevani, että taas tämä kiva homma keskeytyy”, Tanja kertoo. 

Tanja päätti, että asialle täytyy tehdä jotain. Pitäisi satsata siihen, että kivaa hommaa olisi enemmänkin. 

”Sitten opiskelin merkonomiksi. Siinä vaiheessa en tiennyt vielä yhtään, mitä lopulta haluan. Tiesin vain, että se on aika yleispätevä koulutus, missä tietokoneen kanssa ollaan käsi kädessä. Luotin, että kyllä sieltä joku suunta jossain vaiheessa löytyy.” 

Ensin kutsui merkonomiopinnot, sitten Tilitoimisto Aarnio

Luottaminen kannatti. Avoimin ja uteliain mielin opiskeluihin suhtautunut Tanja löysi pian itsensä kirjanpidon ihmeellisestä maailmasta. 

Käytännön tason osaamista hän lähti opettelemaan Aarniolle kolmen kuukauden harjoittelujaksolle. Alkuun jännitti, mihin hän on menossa. 

”Muistan kun hain sitä harjoittelupaikkaa ja mietin, että onko täällä jotenkin tosi fiiniä ja vakava tunnelma. Itse halusin paikkaan, jossa ei olla niin nutturat tiukalla – ja sellaiseen myös pääsin! Oli mukava heti huomata, että jokainen persoona löytää täältä paikkansa ja hersyvää naurua riittää. Perhemäisyys ja rentous on vallitseva tunnelma, eikä tarvitse stressata mitä voi sanoa. Asioista puhutaan suoraan, mutta ystävällisesti”, Tanja sanoo iloisesti. 

Harjoittelujakso vaihtui vakituiseksi työsuhteeksi ja nyt Tanja on viihtynyt Aarniolla jo kaksi vuotta. Erityisesti työyhteisö ja sen henki saa Tanjalta suuresti kehuja. 

”Muistan sen, kun jo ensimmäisillä viikoilla olimme porukalla syömässä lähellä olevassa lounasravintolassa. Kysyin siellä muilta, että onko teillä aina ollut näin hyvä yhteishenki? Eli kyllä se tuli tosi kasvoille heti siinä ihan alkumetreillä”, Tanja muistelee. 

Kahden vuoden aikana Tanja kertoo ennen kaikkea huomioineensa tulleensa tietynlaisessa murrosvaiheessa taloon. Siinä missä alussa oli vanhanaikaisempia ohjelmia ja paljon myös paperimappiasiakkaita, on nyt homma kääntynyt päälaelleen. 

”Koen, että oli rikkaus nähdä myös se vanhanaikaisempi tapa, jotta osaa enemmän arvostaa nykyisiä modernimpia ja tehokkaampia sähköisiä tapoja tehdä kirjanpitoa.” 

Kahden vuoden aikana Tanja on hurmannut Aarnion väen paitsi poikkeuksellisella tietotaidollaan, myös ystävällisellä ja avuliaalla työtoveruudellaan. 

”Tanja on ihan mahtava! Todella tarkka ja tunnollinen kirjanpitäjä. Hän on ottanut hyvin nopeasti tosi isoja ja hankaliakin kokonaisuuksia hoitaakseen. Lisäksi Tanja tietää kaiken lisäravinteista ja niiden vaikutuksista ihmiskehoon, ja häneltä saa näihin liittyen aina apua”, kirjanpitopäällikkö Jonna Iltanen kehuu ja kertoo myös yllättävän faktan. 

Taide vie arjen kiireistä hetkeksi pois

Kaksi pientä lasta pitää arjen kiireisenä töiden ulkopuolellakin, mutta välillä Tanja löytää myös omaa aikaa. Silloin hän pitää erityisesti siitä, kun pääsee toteuttamaan itseään taiteen parissa. 

”Vapaa-ajalla tykkään maalata abstraktia taidetta akryyliväreillä. Ihan sellaisia isompiakin tauluja”, Tanja kertoo. 

Silloin kun hän ei rauhoitu pensseli kädessä, tekee hän sen todennäköisesti joogaamalla. Lisäksi luonnossa liikkuminen on tuttua puuhaa. 

”Käyn lenkkeilemässä ja pidän hirveästi luonnosta ja siellä liikkumisesta ylipäätään. En tiedä voiko minua ihan avantouimariksi vielä sanoa, mutta se on tullut myös uutena mukaan”, Tanja naurahtaa. 

Villa Järvelässä, Littoisissa, totta kai.