Siirry sisältöön
Etusivu / Ajankohtaista / Kirjanpitopäällikkö Jonna Iltanen
Uratarinat / julkaistu / Jonna Iltanen, kirjanpitopäällikkö

Kirjanpitopäällikkö Jonna Iltanen

Jonna Iltanen sai bileissä idean alkaa kirjanpitäjäksi. Se kannatti, sillä se osoittautui hänelle juuri sopivaksi ammatiksi. Jonna on edennyt nopeasti kirjanpitäjästä Tilitoimisto Aarnion kirjanpitopäälliköksi ja hallituksen jäseneksi.

14.6.2012 on se päivä, jolloin Nokia ilmoitti sulkevansa Salon matkapuhelintehtaan. Tuo uutinen kolahti monelle, myös Jonna Iltaselle. Hän toimi tuolloin tehtaan organisaatiossa ostajana. Jonna oli kuitenkin verrattain onnekkaassa asemassa, sillä hän oli tuolloin raskaana ja taukoa töistä olisi tullut joka tapauksessa – puhumattakaan tietysti itse iloisesta perhetapahtumasta. 

Vuonna 2014 oli jälleen aika ruveta hakemaan paluuta työmaailmaan. Samaan aikaan teollisuuden näkymät olivat heikentyneet Varsinais-Suomessa merkittävästi viimeisten vuosien aikana, eikä työvoimatoimistolla ollut tarjota sopivia paikkoja liiaksi asti. 

Oli siis aika miettiä löytyisikö jotain ihan uutta ja erilaista. Hän kävi juttelemassa työvoimatoimiston tarjoaman ulkoisen konsultin kanssa erilaisista uravaihtoehdoista pienen jakson ajan. 

Lopulta sattumalla oli työkkäriä enemmän näppinsä pelissä seuraavaa siirtoa varten. 

”Satuin istumaan iltaa niin ikään Nokialla olleen ystäväni uuden firman bileissä. Juttelin siellä erään henkilön kanssa, joka oli vaihtanut kokonaan alaa kirjanpitäjäksi ja se kuulosti hyvältä. Ehdotin sitä tälle työkkärin ulkoiselle konsultille. Hän oli myös sitä mieltä, että se voisi sopia minulle”, Jonna muistelee vuosien takaista sattumusta. 

Niinpä Jonna haki vuonna 2015 työvoimatoimiston tarjoamalle kirjanpidon kurssille, joka oli pääasiassa tarkoitettu ihmisille, joilla oli jo ennestään ainakin hieman taloushallinnon tai toimistoalan taustaa. Jonnalla ei kyseistä taustaa ollut, mutta onnistuneiden alkuhaastatteluiden ja testien myötä hänestä tuli toinen kurssille mukaan ilman aikaisempaa kokemusta päässyt hakija.

”Oli hienoa päästä sinne, vaikka minulla ei ollut mitään taloushallinnon kokemusta tai koulutusta. Olen opiskellut fysiikkaa ja matematiikkaa sekä tehnyt sitä ostajan työtä, niin luvut eivät toki olleet mikään ihmeellinen asia”, Jonna kertoo. 

”Ei ainakaan Aarniolle”

Vielä samana vuonna Jonna asteli Tilitoimisto Aarnion ovista sisään. Hän suoritti kaksi kahden kuukauden harjoittelujaksoa kirjanpitäjänä. Ihan itsestään selväksi valinnaksi Aarniota ei kuitenkaan voi sanoa. 

”Hain kaikkialle muualle kuin tänne”, Jonna nauraa. 

”Minulla oli sellainen mielikuva, että Tilitoimisto Aarnio on kauhean jäykkä paikka. Samaan aikaan minulla oli kuitenkin vähän suhteita tänne. Sitten kun muualta tuli vain kieltäviä vastauksia, enkä päässyt edes haastatteluihin, niin soitin tänne ja käytin härskisti suhteita hyödyksi.” 

Vaikka harjoittelijoita oli jo muutenkin melko paljon, pääsi kuin pääsikin Jonna vielä mukaan. Ja pian ennakko-odotukset heittivätkin häränpyllyä. 

”Jäykät mielikuvat ja ennakkoluulot rapistuivat aika äkkiä. Meillä oli Nokialla ollut iloisen rempseä työporukka ja huomasin täällä paljon samaa. Tuli heti sellainen olo, että tänne haluan töihin”, Jonna muistelee. 

Toiveet toteutuivat. Jonna on ollut vuodesta 2016 asti talossa töissä, kouluttautunut vuosien aikana lisää Aarnion kannustamana ja tukemana, edennyt esihenkilöasemaan sekä on 2023 keväästä asti toiminut myös yhtiön hallituksessa. 

”Normaalien asiakastehtävien lisäksi vastaan kirjanpitopäällikkönä laadusta. Teen laadunseurantaa ja annan koko konsernin kirjanpitäjille tiettyjä ohjeistuksia. Lisäksi rooliini on kuulunut noin viiden vuoden ajan meidän Turun ja Espanjan toimipisteiden uusien asiakkaiden vastaanottaminen.” 

Perhe täynnä pelureita

Balanssia työn ja vapaa-ajan välille Jonna tykkää hakea kuntosalilta, missä ehdoton ykköslaji on sisäpyöräily. 

Työelämän isossa käännekohdassa Nokian vuosien päättyessä vielä vatsassa olleesta tyttärestä on kasvanut Jonnalle melkoinen pelikaveri. Työasiat unohtuvat helposti perheen kesken niin pleikkarin näppäimiä näpytellessä ja väännellessä kuin myös niin sanotusti vanhemman liiton pelien parissa. 

”Meillä on kaapit täynnä palapelejä ja lautapelejä, joita tykkäämme pelailla. Lisäksi pelaamme koko perhe myös konsolipelejä. Siinä käy usein niin, että tulee vähän liian vauhdilla pelattua ne loppuun, niin täytyy välillä laittaa ne tauolle ja nauttia loppuun myöhemmin.” 

Pakkohan se on kysyä suosikkipeliä. 

”Genshin Impactia on tullut pelattua viime aikoina ihan liikaa. Onneksi siellä ei missään näy niitä tunteja, minkä verran on tullut siihen kulutettua aikaa”, Jonna nauraa.